Mania ocalona!

Aktualizacja 08.08.2020

Mania poszukuje wirtualnych opiekunów. Koszt miesięczny utrzymania klaczy to około 300-400 zł. Możesz objąć Manie adopcją wirtualną częściową lub całościową. Wypełnij nasz formularz adopcyjny.

Kochani, dziękujemy Wam z całego serca. Mania bezpieczna! Jest już pod naszą opieką. Niebawem galeria zdjęć Mani. Bardzo Wam dziękujemy, że podarowaliście życie kolejnemu zwierzakowi.

Tak było

Mania spogląda na nas zdziwionym wzrokiem. Jakby dalej nie wierzyła, że za lata oddania i pracy dla człowieka czeka ją już tylko śmierć. Że nie ma w nagrodę dla niej emerytury ani żadnego nieba.
A przecież tak się starała. Latami grzecznie tuptała na swych małych nóżkach, wożąc dzieci. Bywało, że ciągnęła też małą bryczkę, gdy była taka potrzeba, choć było jej ciężko.

Nie buntowała się, nie gryzła, nie kopała, nie sprawiała problemów. Nie miała też żadnych wielkich wymagań.

Małe kucyki nie oczekują od świata zbyt wiele, zadowalają się wodą i trawą wygryzioną na miedzy latem, a zimą garścią siana.
Dziś, gdy starość zapukała do drzwi jej małej stajenki, a nogi i kręgosłup odmówiły posłuszeństwa, gospodarz, który latami czerpał korzyści z eksploatacji Mani, spojrzał na nią z odrazą i bez skrupułów sprzedał handlarzowi. Nie wziął dużo, bo życie małych, spracowanych kucyków w naszym świecie nie jest wiele warte. Mało ważą, więc ubojnia wiele za nie nie płaci, a handlarz też musi swoje zarobić.
Mówi się, że cierpienie uszlachetnia, a nagroda czeka na każdego po śmierci. Tylko co, jeśli dla małych starych kucyków nie ma potem żadnej oferty i jedyne niebo, jakie mogą mieć, jest tutaj, na ziemi?
Ocaliliście wiele koni. Dziś zwracamy się do Was o ratunek dla Mani.

Cena jej życia to 1450 zł. Potrzebne są tez środki na transport, kowala i weterynarza. Mania może dołączyć do stada podopiecznych fundacji, ale potrzebujemy Waszej pomocy. Prosimy, pomóżcie ocalić życie Mani.

Czas jest tylko do 10 lipca.

Możesz pomóc wysyłając SMS o treści MANIA lub wysyłając Przelew bankowy z tytułem MANIA