Gerda prosi o pomoc

Historia starej Gerdy to opowieść o tym, jak bardzo człowiek potrafi uprzedmiotowić zwierzę. A przecież Gerda nie jest rzeczą. Oprócz tego, że jest dużym i starym koniem, jest też niezmiennie żywym i czującym zwierzęciem. Jakże wiele osób, kupując konie do pracy, o tym zapomina. O potrzebach Gerdy też dawno zapomniano. Najęta do pracy jak darmowy parobek, robiła wszystko, dzięki czemu człowiek mógł na niej zarobić. Latami pracowała pod siodłem, wożąc amatorów jeździectwa. Rodziła źrebaki, żeby można było je sprzedać. Posłuszna, pokorna, nie chorowała często. Dobrze spełniała swoje obowiązki.

Po latach pracy na człowieka do Gerdy zapukała starość. Opuchnięte, naznaczone bliznami nogi, obolały grzbiet. Gerda swoje odsłużyła. Gerda została skazana na rzeź.

Dziś tu, w handlarskiej oborze, ma spokój. Nikt od niej już nic nie chce. Swoje odsłużyła, spełniła powinność. W podzięce za lata pracy wejdzie na trap rzeźnickiej ciężarówki i pojedzie do ubojni.

Kupujemy konie, oglądamy, wybieramy, przebieramy. Jedną decyzją dajemy życie, jedną skazujemy na śmierć. Powód, by się pozbyć, znajdzie się zawsze. Handlarskie stajnie są pełne tych zepsutych, niechcianych, tych, które stały się dla właścicieli problemem. Rocznie do rzeźni wysyłamy ponad 30 tysięcy tych pięknych zwierząt. Są tylko cyframi w GUSowskich statystykach.

Gerda. Lat ponad 20. Zużyta. Zepsuta. Zbędna.
Warta tyle, ile waży.
Gerda może żyć. Prosimy, pomóżcie ją ocalić. Jest tak bardzo chuda, więc lekka. Potrzeba 3250 zł. Czas mamy tylko do końca listopada. Później wejdzie po trapie rzeźnickiej ciężarówki… I nie będzie już Gerdy.

Możesz pomóc wysyłając SMS o treści GERDA lub wysyłając Przelew bankowy z tytułem GERDA